İş

İş Bankası tarımda karbon ayak izi ölçümüne başlıyor

Türkiye İş Bankası, tarımda yeni ve etkin teknolojiler geliştirmek ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Türkiye İş Bankası ve Avrupa Güneydoğu Avrupa Fonu (EFSE) iş birliğinde Frankfurt School danışmanlığında geliştirilen ve ilk fazı tamamlanan proje ile üreticilerin karbon ayak izi ölçümü dört ana iş kümesinde gerçekleştiriliyor. . Son hedef ise ürünün karbon ayak izini azaltan bankacılık çözümleri geliştirmek.

Türkiye İş Bankası, Nisan 2022’de Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Net Sıfır Bankacılık Birliği’nin bir üyesi olarak, Avrupa Güneydoğu Avrupa Fonu (EFSE) ile işbirliği içinde kredi portföyünden kaynaklanan etkileri yönetmek ve hafifletme hedefleri belirlemek için çalışmalara başlamıştır. ve Avrupa’nın önde gelen finans bankası. Frankfurt School of Management’ın danışmanlığında tarımda karbon ayak izi ölçümünü başlattı.

Proje kapsamında sürdürülebilir tarımı destekleyecek bankacılık ürünlerinin geliştirilmesine temel oluşturacak bir hesaplama aracı geliştirildi. Bu sayede işin türü, arazinin büyüklüğü ve üretimin yapıldığı il gibi bilgiler değerlendirilerek iş bazında ortalama sera gazı emisyon ölçüsü ölçülebiliyor.

İlk aşamada Türkiye’de tarımsal üretimin değerli bir bölümünü oluşturan buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği için hesaplamalar yapılabilir. Kısa sürede karbon ayak izi ölçülebilen eser sayısının 50’ye çıkarılması hedefleniyor.

Çalışmanın ilerleyen aşamalarında çiftçilerden alınacak ek bilgilerle uygulamanın interaktif hale getirilmesi ve üreticiye özel karbon ayak izinin ölçülmesi planlanıyor. Su ayak izinin yanı sıra koyun, sığır ve kümes hayvanı varlıklarının da ölçümlere eklenmesi hedeflenmektedir. Son aşamada ise sera gazı emisyonlarının ve su kullanımının azaltılması ve arazinin gereksiz yere işlenmesinin önlenmesi için alınabilecek önlemlerin araştırılması ve çiftçileri bu adımları atmaya teşvik edecek bankacılık ürün ve hizmetlerinin geliştirilmesi öngörülmektedir.

 

“Sürdürülebilir tarıma geçişi teşvik ediyoruz”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzle Fazilet konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Artan dünya nüfusu ve etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliğinin getirdiği riskler, tarım sektörünün stratejik değerini yadsınamaz bir boyuta taşıyor. nokta. Türkiye’nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığı düşünülürse, sürdürülebilir tarım için artık adım atmamız gerekiyor. Özellikle teknolojik imkanlardan yararlanarak birçok analizin çiftçilerimizin hizmetine sunulmasını sağladık. Eser bazında karbon ayak izi ölçümü de yeni projemizin ilk adımı. Çiftçilerimizin sürdürülebilir tarıma geçişini teşvik edecek ürün ve hizmetler geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

Tarımsal karbon ayak izi nasıl hesaplanır?

Tarımsal üretimde karbon ayak izi hesaplama aracı, Frankfurt Okulu’nun tarım alanında ve proje kapsamında yürüttüğü çalışmalar sonucunda oluşturulan kapsamlı bilgi tabanından yararlanarak ölçüm yapıyor. Enerji tüketimi, atık yönetimi, gübre üretimi ve uygulamaları, pestisit uygulamaları ve karbon stok değişimini içeren tarımsal faaliyetler sonucunda karbondioksit, nitröz oksit ve metandan oluşan üç sera gazı salınır. Söz konusu emisyon, üretim süreçleri ve uluslararası uygulamaları dikkate alan bir metodoloji ile kilogram karbondioksit eşdeğeri olarak hesaplanmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kesan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu